Arbitraža ali kdo se heca?

Od Hrvaške do Grčije

Najprej o arbitraži, do Grčije še pridemo. 🙂

Haag
Arbitražno sodišče, vir STA

Kdo se heca?

Vsi po malem:

  • slovenska strokovnjaka, ki sta hotela najboljše za svojo državo in v svoji naivnosti pozabila na varnost komunikacij,
  • slovenske obveščevalne službe, ki niso poskrbele za ustrezno zavarovanje komunikacij slovenskih strokovnjakov,
  • hrvaški arbiter, ki ima sedež kar na veleposlaništvu Republike Hrvaške, vendar to dejstvo doslej še nikogar ni zmotilo,
  • arbitražno sodišče, ki od strokovnjakov, ki ju predlagata državi, zahteva popolno neodvisnost, to pa že sodi med oksimoronske pogruntavščine,
  • Hrvaška, ki je očitno prejemala obvestila svojega arbitra, zato prisluškovala in zrežirala “arbitražno smrt”, saj ji “preteči” izid arbitraže očitno ne ugaja,
  • slovenski politiki, ki se hitijo posipati s pepelom in zahtevajo odstop tudi zunanjega ministra …

Recimo, da sta strokovnjaka s svojim odstopom – potem ko je premier Cerar prehitro zahteval prevzem odgovornosti – sodišču omogočila delovanje brez sence dvoma. Tu, dragi Slovenci, bi se morali ustaviti glede zahtev po padanju glav, saj se jih da razumeti kot popolno priznanje krivde. Darilo Hrvaški, ki za nič na svetu ne bo priznala, da so prisluškovali.

Bo Slovenija Hrvaško vprašala:

  • naj dokaže verodostojnost prisluhov,
  • kdo je prisluškoval in zakaj,
  • ali nemara nastanitev hrvaškega arbitra kar na hrvaškem veleposlaništvu ne vnaša sence dvoma o neodvisnem delovanju najmanj enega od arbitrov,
  • ali prisluškovanje ne pomeni vplivanja na arbitražni postopek?

Smo kekci ali rožleti? Ali smo vendarle pri Krpanu?

Bomo državljani Slovenije odslej lahko zaupali svoji vladi? Ali zares vedo, kaj počnejo?

Ali je tudi Sova prisluškovala? Ima nedovoljene prisluhe, a jih ne objavi, ker je to del slovenske taktike? Po namigih Slovenija takšne “adute” ima.

Bo Sloveniji uspelo imenovati novega arbitra, še preden hrvaški sabor izglasuje odstop Hrvaške od arbitražnega sporazuma? Bo Slovenija na to pristala?

Hrvaška je lepo prelisičila Slovenijo. Arbitražni sporazum je bil pogoj za vstop Hrvaške v EU. Hrvaška ga je podpisala s figo v žepu. To smo že vedeli, zdaj pa je to na dlani.

Boris Jaušovec je v Večeru dobro povzel: “Tako hrvaška opozicija odkrito zahteva, naj o meji razsodi Meddržavno sodišče. Treba je torej z največjimi kalibri in vso kanonado preluknjati arbitražni sporazum, ki je po slovenskem referendumu Hrvaški celo odprl vrata v EU, da doživi brodolom in potone. Ker je Hrvaška ugotovila – pa ne le zaradi malomarnih, neprevidnih in naivnih Drenikove, Sekolca in Erjavca, morda tudi prek svojega arbitra Budislava Vukasa – da nemara sodba ne bo takšna, kot si želi. Hrvaška je še zmeraj, ko ji kaj ni bilo po godu, to zminirala: sporazum Drnovšek-Račan, SOPS, sporazum o delitvi dolga po rimskem sporazumu, memorandum z Mokric, shranjevanje jedrskih odpadkov iz NEK itd.

Slovenske enotnosti je seveda konec: SDS kot največja opozicijska stranka je spomnila, da niso podprli arbitražnega sporazuma! Ne pozabimo, da je bila Slovenija zaradi očitkov o izsiljevanju  pravzaprav prisiljena skleniti arbitražni sporazum, če je hotela ohraniti verodostojnost države, ki ravna v skladu z evropskim duhom.

Novega arbitra bo določila vlada. Medtem Hrvaška vztraja pri odstopu od sporazuma, od katerega ni mogoče odstopiti, hrvaški arbiter Vukas še ni odstopil, v Sloveniji pa se že pojavljajo dvomi o ugodnosti razpleta arbitražnega postopka za Slovenijo. Boris Šuligoj v Delu piše, da “arbitraža Sloveniji v resnici jemlje površine, ki jih je nadzorovala še 25. junija 1991, pa tudi nekaj let zatem.

Torej smo rožleti? Ali pa je to vendarle krpanovstvo, ki ga Miha Mazzini opiše: “Martin Krpan je pripoved o pogodbi, ki je bila sklenjena, nakar se ena od pogodbenih strank na vsak način poskuša izviti, da ne bi bila deležna nagrade; do konca škodi samemu sebi in odide z drobižem namesto z bogastvom, kar je definicija pravega balkanskega inata.” Saj res, zakaj že se ameriški diplomati poučijo o slovenski mentaliteti z branjem Martina Krpana?

Dragi kekci, rožleti, krpani, krjavlji in drugi prijazni posebneži

Dragi slovenski politiki, govoriti je srebro, molčati pa zlato! Zato o  arbitraži čim manj razpravljajte v javnosti, predvsem pa ne zahtevajte glav! Lobirajte po vsej EU, tako kot to dela Hrvaška, a z več takta in dostojanstva! Razmislite o pravi strategiji in o tem ne razpredajte na glas! Ko boste izbrali novega arbitra, mu prosim zabičajte, da za Slovenijo ni pomemben samo izhod na odprto morje, letališče, naravni park in protipoplavni nasipi, temveč tudi prebivalci zaselkov, ki se imajo za Slovence. Ne razočarajte jih!

Dragi slovenski mediji, ali zmorete raziskati ozadje prisluškovalne zgodbe, in ne le ponavljati “domislic” balkanskih medijev ter v lovu za senzacijami zahtevati kri in glave? Domače, seveda. Da ne bo višek novinarstva v prispevkih na RTV: MZZ: Hrvaški mediji so Erjavčevo izjavo vzeli iz konteksta ali  Protipravno pridobljeni prisluhi ne morejo biti razlog za izničenje arbitražnega sporazuma.

Dragi Slovenci, najprej nekaj ugotovitev. Zavedajte se, da nas v naših nekdanjih bratskih republikah razumejo, ko govorimo slovensko. Njihovi mediji so objavili posnetke pogovorov v slovenščini, ne da bi jih prevedli, in vsi so razumeli, o čem je tekla beseda. Piranski zaliv je uvaljevljeno zemeljepisno ime, nihče ne govori več o Savudrijsi vali, le bežno jo omenijo. To je svojevrstna mala “zmaga”!

Zato med dopustom v “lepi njihovi” govorite kar slovensko in zahtevajte slovenski jedilni list! Ali ni potrošnik kralj? Menda kar milijon Slovencev dopustuje na Hrvaškem, med tujimi turisti smo na drugem mestu. Si ne zaslužimo, da bi nas upoštevali enako kot druge narode? Si ne zaslužimo jedilnega lista v svojem jeziku? Prijazno ga zahtevajte, a nikakor ne bodite prepotentni! Prepotentnost nas dela majhne in histerične! Smo zares takšni? Mar zapadamo iz ene skrajnosti v drugo – od hlapčevstva do prepotentnosti? Brrrr …

Ali ne bi vsaj del letošnjih počitnic preživeli v Grčiji in ji tako po svojih močeh pomagali h gospodarskemu okrevanju – in s tem tudi evroobmočju? Ne promoviram blokade Hrvaške, le pomoč Grčiji!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s